Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2013 20:13 - Френските амбиции за Суецкия канал били подкопани от парите на Ротшилд
Автор: insar Категория: Политика   
Прочетен: 1164 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 20.11.2013 09:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Лайнъл Ротшилд

Датата е 14 ноември 1875 г., неделя. В Лондонския замък на Лайнъл Ротшилд тази вечер гост е не кой да е, а Бенджамин Дизраели, министър-председателят на Англия. По време на вечерята домакинът получава писмо от един от агентите на банкерската фамилия в Париж. Ротшилдовци са разполагали с най-бързата и надеждна мрежа от агенти и куриери в своето съвремие, благодарение, на която са научавали вестите от други държави часове преди те да достигнат до тамошните власти (Именно благодарение на навременната си осведоменост, Натан Ротшилд натрупва несметно състояние чрез масово разпродаване и после изкупуване на държавни облигации покрай поражението на Наполеон при Ватерло, за което банкерът научава преди конкуренцията).

Лайнъл Ротшилд е впечатлен от новината. Той запознава своя гост с нея като му изчита писмото. Притиснат икономически, египетският халиф води преговори с френското правителство за продажбата на притежаваните от него акции за Суецкия канал. Сделката обаче е на път да се провали, защото египетският владетел не е във възторг от финансовото положение на кандидат-купувачите. Англичаните не крият своите апетити към канала, но домогванията им досега винаги са удряли на камък, тъй като халифът категорично е отказвал да преговаря с правителството на Нейно Величество.

Дизарели попитал: „Колко искат?” Лайнъл Ротшилд наредил да телеграфират в Париж, след което двамата продължили вечерята си. На чашка коняк, след като вече са станали от масата, пристига и отговорът: 4 милиона фунта или 44 милиона американски долара по тогавашния курс. Дизраели вижда отворилата се възможност и не се бави, предприемайки първите стъпки още на другата сутрин. Проблемът е, че точно тогава парламентът е във ваканция, а има закон, който забранява на Bank of England да отпуска заем на британското правителство без съгласието на парламента. Освен това от банката обясняват на Дизраели, че не могат да отпуснат толкова крупна сума без да разклатят лондонската парична борса.

Министър-председателят обаче не се отказва. Той посещава първо кралица Виктория, а после свиква Министерския съвет с членовете на които прекарва само половин час преди да постигне целта си – кабинетът се съгласява да се поискат пари не от Английската банка, а от Ротшилд за покупката на Суецкия канал.

Фредерик Мортън описва случая така:

„Когато секретарят влезе в стаята, Лайнъл Ротшилд седеше в креслото си и ядеше мискет. Той продължи да яде и тогава, когато човекът на Дизраели му съобщи, че английското правителство би желало още утре да получи четири милиона фунта. Лайнъл две секунди мълчаливо дъвка гроздовите зърна, а после изплю семките и каза: „Ще ги получи”.

Два дни по-късно в страниците на „Таймс” излиза публикация, която гласи, че банката на Ротшилд е внесла по сметката на египетския владетел 4 милиона фунта и с това 177 000 акции, които досега са били в ръцете на египетския владетел, вече са собственост на правителството на Нейно Величество. Това осигурява контрола на Великобритания над Суецкия канал. На 24 ноември Дизраели пише до кралица Виктория следното:

„Ваш е, Мадам, Ваш е! Изиграхме френското правителство! Четири милиона фунта стерлинги, и то веднага! Това може да направи само една фирма: Ротшилд!”

Историята помни още интересни епизоди от успешното партньорството между Лайнъл Ротшилд и Дизраели. Знае се, че Лайнъл Ротшилд цели шест пъти е бил избиран в Английския парламент, но щом стигнел до Библията и до клетвата, е отхвърлян, тъй като е искал да приеме клетвата само пред староеврейската Талмуда. Неговата упоритост продължава години наред докато най-после с помощта на Дизраели (самият който е покръстен евреин), се заменят старите закони на страната, благодарение на което пред Ротшилд вече няма пречки да стане член на парламента.

Финансова империя на Лайнъл Ротшилд е наследена от тримата му синове, наречени по-късно „Сионското трио”.

Използвани източници:

"Свръхбогатите" - Ендре Грьомьори, Издателство "Христо Ботев"/ София 1990 г.

"Световната конспирация" - Никола М. Николов, София 1994 г.





Гласувай:
2



1. stanemirkata - Не е Дизарели,
20.11.2013 07:44
а Дизраели, с Ваше позволение.
цитирай
2. insar - Алкохолът не е оправдание
20.11.2013 09:06
Съжалявам. Оправих го вече...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: insar
Категория: Политика
Прочетен: 145439
Постинги: 66
Коментари: 81
Гласове: 101
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031