Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2014 19:07 - Светлина след мрака
Автор: insar Категория: Политика   
Прочетен: 1231 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2014 19:11



                Цитати от книгата на проф. д-р Дечко Свиленов
                                   "Живот след смъртта"
:

Темата за смъртта и задгробния живот е съпътствана от най-различни възгледи и теории. Всяка една култура е дала своя отпечатък във формирането на вярата в отвъдното. Всеки разумен човек трябва да си постави въпроса защо има такива различия, откъде идват те и разбира се най-важният въпрос: къде е истината относно същността на отвъдното? В тайните на отвъдното не може да се проникне по рационален път, поради което хората си създават представи, които не отговарят на духовните реалности.
От биологията се знае, че феноменът "живот" се състои от три компонента: материя, енергия и билогична информация. Това напълно хармонира с християнския възглед за триединството на човека: тяло, душа и дух. При смъртта настъпва разделяне на тези три съставки. Какво става с всяка от тях? Тялото отива в земята, откъдето е взето, духът (източникът на живот) - при Бога, откъдето е дошъл, а душата? Тя отива във "вечния си дом", където се  е подготвила по време на земния си живот.

В областта на медицинската наука съществува огромна литература, която се занимава с въпроса за душата и живота след смъртта. 
Невробиолози и физици от Харвардския университет (Масачузетски технологичен институт) - в публикация в научното списание "Modern Physics" съобщават за съществуването на човешка душа, доказано чрез ултратънък лазерен сноп и свръхмоерна електрона апаратура. Те определят душата като "особена форма на електромагнитна енергия" и проследяват пътя и поведението й при умиращи пациенти. Установяват, че душата напуска умиращия за 0,6 сек. след издъхването му.

Световен конгерс в Калифорнийския технологичен институт с международен фонд за подпомагане на изследванията за душата и живота след смъртта:
Докладите на д-р Сара Типит, д-р Сам Парния и др. показват ясно, че съзнанието (душата) продължава да съществува и след като сърцето е спряло, пациентът не диша и мозъкът е престанал да функционира. В повече от 3500 т.нар. "следсмъртни експерименти" върху пациенти, изпаднали в клинична смърт, д-р Прания установява, че нито кислородното гладуване на мозъка, нито стресовите моменти са причина за преживяванията в състояние на клинична смърт. Д-р Типит представя интервюта с пациенти, преживели клинична смърт след инфаркт. Много от тези пациенти помнели съвсем точно какво са видели и чули, защото въприемали всичко, което се случвало около тях. 

image
Английските медици от Централната клиника на Саутхемптън доказват, че съзнанието на хора, изпаданали в клинична смърт продължава да е активно и след като мозъкът е преустановил дейността си. Според бриатнските учени това е убедително доказателство за незaвисимия живот на човешкото съзнание (душата) от мозъчната дейност.

Д-р Реймънд Муди отделя особено внимение на три основни неща, които се срещат при почти всички случаи.
1. Преживелите клинична смърт говорят за среща със светлина, която описват като персонифицирано същество, с което те комуникират не чрез говорима реч, а чрез директна размяна на мисли.
2. Отражение на преживяванията в отвъдното върху живота на реанимираните пациенти. Те добиват ново отношение към Бога, към вечността и смъртта.
3. Реанимираните не са искали да напуснат отвъдното и да се върнат отново към живот.

image
През 2001 г. група холандски лекари под ръководството на кардиолога Пим ван Ломел провеждат широкомащабни изследвания с 344 пациенти, преживели клинична смърт. Интересно е наблюдението на д-р Ломел, че не всички пациенти имат описаните преживявания по време на клинична смърт - при възрастните този процент е по-малък (8-12%) в сравнение с децата (70% от случаите)

"Не трябва ли да си направим  извода, че всички ние имаме душа (съзнание), което съществува независимо от тялото и след смъртта продължава да живее? Откакто се занимавам по тези въпроси, вярата ми в съществуването на задгробен живот непрекъснато расте" - проф. Вилфрид Кун, дългогодишен изследовател в областта на клиничната смърт, специалист по неврология и главен лекар на болница "Леополдина" в Швайнфурт, Германия.

"За човек, който е наясно с християнското учение днешните преживявания "след смъртта" са само поразителни потвърждения на християнското учение за състоянието на душата след смъртта" - отец Серафим Роуз




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: insar
Категория: Политика
Прочетен: 145423
Постинги: 66
Коментари: 81
Гласове: 101
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031