Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2014 19:39 - Какво пази Пергамският музей в Берлин?
Автор: insar Категория: Политика   
Прочетен: 3172 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Започнат от Алфред Месел и Лудвиг Хофман през 1910 г. и завършен окончателно през 1930 г. музеят Пергамон в Берлин днес е една от най-големите забележителности, сочена като задължителна за посещение в туристическите каталози. И нищо чудно, че мястото се радва на изключителна популярност с над 1 милион посетители от цял свят годишно. Какво обаче се помещава в безспорно забележителната архитектурна постройка и предизвиква неувяхващ интерес?
Музеят има за цел да събере на едно място основни, емблематични архитектурно-културни и религиозни находки от древен Рим, Месопотамия (Вавилон), Елада, Египет. Те са поделени в три отдела: Антична колекция, Музей на Средния Изток и Музей на ислямското изкуство.
Съществено място в зданието заема олтарът на Зевс, с право смятан за едно от чудесата на света, тъй като неговите внушителни размери, заедно със 150-те статуи в човешки ръст, представящи битката на Гръмовержеца с титаните налагат той да се помещава в специално отделение в музея.
image
Този олтар идва от място, нееднократно описвано в античността като свърталище на злото и нечистотията. То е споменато и в Откровението на Йоан Богослов, където самият Божи син заявява, че там, в Пергам (днешен Бергама в Турция) се намира "престола на сатаната". А верният служител на Христа Антипа, който отишъл на това злокобно място, за да пренесе Божията светлина и да предложи спасение на местните бил зверски убит от поклонниците на същия олтар. Когато бил заловен от разгневената тълпа за своите християнски проповеди и заведен при градоначалника, мъченикът му казал следното:
"Аз съм християнин и безразсъдната царска заповед не мога да изпълня и на лъжливите богове няма да се поклоня. За да ти дам точен и ясен отговор ще ти кажа още, че вашите богове са безсилни и не могат да защитят града. Оставете вашите заблуждения, покайте се и повярвайте в Христос, който е слязъл от небето да спаси всички човеци."
За своя отказ да се отрече от Спасителя Антипа е завлечен от бясната тълпа в езическо капище, където се помещавал огромен меден бик, под който се намирала пещ. Злодеите нагряли бика до червено и хвърлили стареца вътре, който понасяйки адското мъчение се прекръстил и започнал да се моли за своите убийци и спасението на целия свят от челюстите на злото.
Олтарът представлява нещо повече от обикновено произведение на древното изкуство - той е символ на езичеството, на отказът от признаване на Христовата власт и потъване в гибелния мрак на човешките страсти и злодейства. Ако в християнската традиция образът на Св. Георги Победоносец интерпретира победата на Христа над езичеството, то олтарът на Гръмовержеца има тъкмо обратната взаимовръзка. Нека не забравяме и факта, че самият Зевс стои на евромонетите, приел образа на бик, възседнат от красивата девойка Европа, която, похитена от езическото божество, скъсва връзките си с целомъдрието и благочестието. Във времената когато по нареждане на император Домициан срещу християните са предприети жестоки гонения и народите, сред които се разпространявало Божието слово се гневели, виждайки в апостолите заплаха за старите богове и за самите себе си, които ще бъдат наказани от тях, защото позволяват виреенето на чужди учения е обяснимо защо бог като Зевс заема мястото на поборник на Христос. Култът към него е широко разпространен, той е разпознаваем и от гърци, и от римляни, а освен това върховенството му на Олимп предполага точно той да се опълчи на Христос. Така Зевс се превъплъщава в Антихриста.

В музеят се намира още прословутата порта на Ищар.
image
Това е осмата порта от вътрешния град на Вавилон, натоварена със значително символистично значение. По пищната й изработка се разкриват близо 580 изображения на животни (някои от тях  митологически). Сред тях са поместени и 337 богове-змии. В еврейската нумеролгия 337 е числото на Ада. Когато евреите са отведени на изгнание във Вавилон, те преминават през тази порта, което се явява тяхното преминаване през портите на Ада. Зад тях ги чака Храма на Ваал и невидимия престол на Луцифер, за който говори и пророк Исая, твърдейки, че реалната власт на Вавилон е в ръцете на истинския му господар - падналия ангел Луцифер.
Портите на Ищар се явяват вход към дверите на сатаната и годишно през тях преминават над милион души.



 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: insar
Категория: Политика
Прочетен: 146438
Постинги: 66
Коментари: 81
Гласове: 101
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930